Vedrørende “hoste-genoplivning”

Engelsk oversættelse af kursusbevis og kompetencemål
October 28, 2015
Revision af førstehjælpens hovedpunkter
January 4, 2016
 

I disse dage deles der flittigt et billede på Facebook der fortæller hvordan man skal forholde sig hvis man er alene og oplever kraftige brystsmerter.

Der er blot ét problem; rådet har ikke nogen medicinsk evidens og kan i værste fald forværre situationen. ”Hvis man har en blodprop i hjertet, og skal anstrenge sig for at hoste kraftigt, som det anbefales i billedteksten, kan det i værste fald fremprovokere et hjertestop!” fortæller Thomas Egesborg Pedersen der er formand for Dansk Førstehjælpsråd.

Det tvivlsomme råd dukker med jævne mellemrum op og cirkulerer på sociale medier som f.eks. Facebook og har gjort det i gennem flere år. ”Vores kollegaer i Dansk Råd for Genoplivning var for flere år siden ude for at dementere rådet – men desværre ser vi at det dukker op igen og igen” forsætter Thomas Egesborg Pedersen der også fortæller, at flere medier gennem årene har bragt artikler hvor de fraråder anbefalingen.

Hvis du oplever kraftige brystsmerter mens du er alene er anbefalingen fra Dansk Førstehjælpsråd helt klar:
– Sæt eller læg dig så behageligt som muligt
– Ring 1-1-2 og følg instruktionerne fra den sundhedsfaglige medarbejder på alarmcentralen
– Tag det roligt og undgå anstrengelser mens du venter på at hjælpen når frem