Selfies og killfies – en ny risiko for død og tilskadekomst

Ny førstehjælpsuddannelse for mindre fartøjer og i søsport
April 20, 2017
Ny nordisk kongres for førstehjælpsinstruktører
June 7, 2017
 

Ifølge en amerikansk/indisk forskningsrapport, blev 127 personer dræbt mens de tog selfies i perioden fra 2014 og til september 2016. Fænomenet har givet anledning til et nyt ord; killfie.


Google estimerer, at i 2015 blev ikke mindre end 24 milliarder selfies uploadet til Google Photos. Selvom kvinder tager flere selfies end mænd, viser forskernes analyser, at mænd er mere tilbøjelige til at tage selfies i farlige situationer, og mænd tegner sig da også for 75,5% af alle registrerede ”killfies”.

I forskningsarbejdet defineredes selfie-relaterede dødsfald som ”et dødsfald for en person eller en gruppe af personer som kunne have været undgået hvis personen/personerne ikke havde taget en selfie”. Således er der eksempler på ulykker der involverer flere personer, f.eks. en ulykke i Indien hvor 10 unge mennesker var på bådtur. Under et forsøg på at tage en selfie kæntrede båden og 7 personer druknede
. Indien tegner sig da også for langt hovedparten af de registrerede dødsfald med 76 dræbte, her efter kommer Pakistan og USA med henholdsvis 9 og 8 dræbte.

Rapporten har ikke registreret nogle selfie-dødsfald i Danmark, der er dog eksempler på danskere der er blevet kvæstet under selfie-tagning. Således i august 2015 hvor en ung mand faldt ud af en bil i fart og pådrog sig en hovedskade under et forsøg på at tage en selfie.

Flere steder advarer myndighederne mod at tage selfies i farlige situationer, bl.a. har politiet i Mumbai indført selfie-forbud i 16 zoner i byen og myndighederne i Rusland har med en kampagne på bl.a. plakater oplyst om farerne (se det russiske indenrigsministerium kampagne her). Et privat initiativ forsøger med hjemmesiden selfietodiefor.org og med hashtagget #selfietodiefor på de sociale medier ligeledes at udbrede kendskabet og mindske antallet af dræbte.

Der er ikke tal på hvor mange der hvert år kommer til skade mens de tager selfies, men der er ingen grund til at tro at vi ikke også i Danmark ser tilskadekomst som følge af selfie-fotografering

.

Du finder den originale forskningsrapport her: https://arxiv.org/pdf/1611.01911.pdf