Droner kommer med hjertestarteren

FUN-netværksdag 2017
September 26, 2017
Julelukket i Dansk Førstehjælpsråds sekretariat
December 13, 2017

Ambulance-droner med hjertestartere er på vej

 

Ambulance-droner, der kan flyve ud til borgere med en hjertestarter er på vej i Nordfyns Kommune som det første sted i Danmark. .

Når alarmcentralen får et opkald om et hjertestop i Nordfyns Kommune, vil denne sende lokationen til en drone med hjertestarter. Dronen vil så flyve i en lige strækning ud til nogle opsamlingspunkter, hvor der vil stå en frivillig hjertestarter-kyndig, som kan transportere hjertestarteren videre til personen med hjertestop.


Til hvert opsamlingssted vil der være tilknyttet tre personer, der er uddannet i, hvordan man genopliver og bruger en hjertestarter. Dronerne kommer til at spare Nordfyns Kommunes borgere for kostbare minutter. Hjælpen kommer nemlig til at nå hurtigere frem ved tilfælde af hjertestop.

Fra dronen stiger til vejrs i Hans Christian Andersen Airport i Beldringe til den lander i et yderområde kommer der til at gå omkring tre minutter. Det er altså væsentlig hurtigere, end hvis en almindelig ambulance skulle nå frem. Faktisk hele ti gange hurtigere skriver TV2Fyn som også fortæller, at man på den her måde udnytter, at det internationale testcenter ved HCA Airport allerede i maj øremærkede luftrummet over Nordfyn til testflyvninger med droner.

 

Ulrik Pagh Schultz fra SDU fortæller, at man regner med, at dronerne for alvor vil komme i luften i 2019.

– Først skal vi lige undersøge, om i hvor høj grad det er praktisk muligt at udbringe hjertestartere med droner. Og så er der jo også alt det med lovgivningen, siger lektoren, der selv kalder sig “rosinen i pølseenden”, og dermed ham, der skal få det hele til at fungere.

Ulrik Pagh Schultz har en gruppe kandidatstuderende, der lige nu flyver med hjertestartere hen over en golfbane, som en test inden det nordfynske luftrum skal indtages.

Testperioden er også for at teste, hvordan dronerne reagerer på dårligt vejr.

– Jeg er ligeglad med, hvordan hjertestarterne kommer ud. Det er bare vigtigt at få dem derud. Det her vil minimere transporttiden og redde liv.

Flemming Sørensen fra Nordfyns Hjertestarterforening til TV2Fyn

 


Men egentlig spiller det ingen rolle for Flemming Sørensen fra Nordfyns Hjertestarterforening, hvordan hjælpen kommer frem:

– Jeg er ligeglad med, hvordan hjertestarterne kommer ud. Det er bare vigtigt at få dem derud. Det her vil minimere transporttiden og redde liv, siger han til TV2Fyn.

Regeringen gav tidligere i år grønt lys for, at et 867 kvadratkilometer stort fynsk luftrum fremover har droner som primære gæster i stedet for fly.

Hvert år dør 4.000 danskere af hjertestop. Hvis nogle af dem skal redde livet, så gælder det om at være hurtig med førstehjælp og at få en hjertestarter frem.