Større risiko for hjerteanfald juleaften

Ny førstehjælpsuddannelse for erhvervschauffører
December 6, 2018
Samarbejdsaftale med Region Syddanmark
December 19, 2018
 

Den største fare juleaften er åbenbart ikke, at man kan få julelys i øjnene. Juleaften er der nemlig en større risiko for at få et hjerteanfald end årets øvrige aftener, det viser et svensk studie som omtales på Videnskab.dk.


»Den samlede risiko for jul og nytår var 15 procent højere end en almindelig decemberdag. Juleaften er den dag på hele året, hvor vi observerede den højeste rate af hjerteanfald med 37 procent flere end gennemsnittet«, siger David Erlinge til Videnskab.dk

Han er professor i kardiologi og afdelingschef ved Kardiologi på Skånes Universitetssygehus, og en af forskerne bag det nye studie, der bygger på data fra det nationale svenske hjerte-register SWEDEHEART.


Kl. 22.00 peaker hjerteanfald


Forskerne har analyseret det præcise tidspunkt for ikke mindre end 283.014 hjerteanfald, og det betyder, at de med stor sikkerhed kan pege på meget specifikke datoer og klokkeslæt for, hvornår flest mennesker rammes af hjerteanfald.

»Det er et velgennemført studie med et statistisk solidt grundlag, som beskriver, at der er et tidsmæssigt sammenfald mellem en stigning i hjerteanfald og julen. De bruger data fra et register, hvilket er en anerkendt metode, og det er svenskerne lige så gode til som danskerne,« siger Hans Erik Bøtker, der er klinisk lærestolsprofessor ved Aarhus Universitet.

Han arbejder til dagligt med patienter med hjerteanfald, og har læst og vurderet det nye svenske studie for Videnskab.dk.


Risikoen for et hjerteanfald peaker juleaften omkring kl. 22.00, og udover at være en noget speciel dag for mange, stikker tidspunktet også ud, hvis man ser på, hvornår folk ’normalt’ får et hjerteanfald.

»Interessant nok er mønstret for forhøjet risiko for hjerteanfald om morgenen, som dominerer hele året rundt, vendt på hovedet juleaftensdag. Her er risikoen højere om aftenen, og det indikerer, at stress og mad i løbet af dagen trigger hjerteanfaldene,« fortæller David Erlinge.


Det er ældre og syge, der er i risikogruppen

Og nu er det tid til at tage en dyb indånding. For det er selvfølgelig ikke alle, der er udsat for den forhøjede risiko.

Sunde og raske børn, unge og voksne behøver ikke bekymre sig, når de står op til en begivenhedsrig dag 24. december, men til gengæld er det godt at holde et vågent øje med familiens ældre og syge.

»Mennesker over 75 år, diabetespatienter eller folk, som tidligere har haft hjertesygdomme, er mere udsat for den højere risiko henover julen. De kan med fordel tage den med ro, og så er det vigtigt, at de husker deres hjertemedicin,« siger David Erlinge.

Så har de ældre i familien ikke allerede fripas til at springe over juleforberedelserne, er her måske en god grund til at lade dem tage en ekstra morfar i lænestolen.

Skulle du opleve, at et af dine familiemedlemmer får et hjerteanfald juleaften er førstehjælpen heldigvis nem at huske:


- Lad personen sidde eller ligge som det er mest behageligt for dem
- Hjælp dem med at finde og indtage eventuel medicin.
- Virker medicinen ikke i løbet af få minutter - eller har de ingen medicin, ring 1-1-2
- Berolig personen mens I venter på ambulancen
- Mister personen bevidstheden og holder op med at trække vejret normal: Gå i gang med hjerte-lunge-redning

Dansk Førstehjælpsråd ønsker alle en god og sikker jul!