Virksomhed skaber bryster til HLR-dukker – for at mindske kønsforskel i HLR

Julelukket i sekretariatet
December 15, 2019
Ny liste over godkendte førstehjælpsbøger
January 7, 2020

Foto: Womanikin

 

Womanikin-vesten forsøger at gøre lægmand mere komfortabel med at udføre HLR på kvinder.


En universel vest med silicumbryster, der passer til alle HLR-dukker, skal nu forsøge at uddanne lægmand bedre og skabe opmærksomhed omkring kønsforskelle i førstehjælpen.

Vesten er Womanikin der er udviklet af det New York-baserede reklamebureau Joan Creative, i samarbejde med advokatorganisationen The United State of Woman.
Afsløringen af vesten skete i forbindelse med en kampagne for, at skabe opmærksomhed omkring kønsforskelle i udførelsen af hjerte-lunge-redning. I USA har kvinder 27% mindre sandsynlighed for at modtage HLR fra tilskuere, ved hjertestop i det offentlige rum, oplyser Womanikin-hjemmesiden. ”Vores mål er at bygge bro over kløften allerede i HLR-træningen, ved at normalisere en kvindes figur” fremgår det ligeledes fra Womanikin.

Instruktør Alice Henshaw har brugt vesten på HLR-kurserne hun underviser på, og siger, at feedbacken har være ”overvældende positiv”.
Hun fortæller, at nogle mandlige kursister føler sig akavede ved at træne på en HLR-dukke med bryster, men hun beder dem forestille sig, at dukken forestiller en kvinde, der er vigtigt for dem og som ”Ikke får hjerte-lunge-redning, fordi nogen var for genert til at hjælpe”.

Womanikin-skaberne tester prototypen med amerikanske instruktører for at modtage feedback, før de søger at samarbejde med forhandlere for at gøre vesten mere tilgængelig.

Hvis du har fået lyst til at lave din egen Womanikin-vest, så er et mønster tilgængelig som en open-source-download på Womanikin-webstedet: https://womanikin.org/Tool-Kit

I Danmark fremgår det ikke af tallene fra Dansk Hjertestopregister, om der er en lignende forskel i tallene for hjerte-lunge-redning til mænd og kvinder.