ERC udgiver COVID-19 guidelines

Igen tilladt at holde kurser
April 20, 2020
Ændringer i afstandskrav – og lempelse for Færøerne
May 11, 2020
 
European Resuscitation Council (ERC) har netop udgivet guidelines for hvordan sundhedsfaglige, førstehjælpere og ikke-trænede skal forholde sig i forhold til personer der kan være smittet med corona/COVID-19

I disse guidelines skriver ERC, at hvis personen med hjertestop er mistænkt for at have COVID-19, eller er bekræftet med dette, kan førstehjælperne overveje at placere et håndklæde eller et klud over personens mund og næse, før der foretages hjerte-lunge-redning og defibrilleres. Dette skulle kunne reducere spredning af virus under brystkompressionerne.

Efter de har udført hjerte-lunge-redning, skal førstehjælperne, så hurtigt som muligt, vaske deres hænder grundigt med vand og sæbe eller desinficere deres hænder med håndsprit. De opfordres desuden til, at kontakte sundhedsmyndighederne for at forhøre sig om mulighederne for at blive screenet, efter at have været i kontakt med en person der mistænkes at have eller har bekræftet COVID-19.

For al anden førstehjælp angives det, at hvis den tilskadekomne ikke er et medlem af førstehjælperens husstand, så skal man altid mistænke, at personen kan være en rask smittebærer, og derfor tage sine forholdsregler. Dette indebærer, hvis personen er vågen og det er muligt, at holde 2 meters afstand til den tilskadekomne og at bruge handsker, og eventuelt ansigtsmaske og øjenværn.
Hvis det ikke er muligt at holde 2 meters afstand, f.eks. i tilfælde hvor der skal lægges pres på en større blødning, hvor personen er bevidstløs eller andre tilfælde, så skal man som førstehjælper tænke på, at den tilskadekomne og alle overflader omkring ham, kan være inficeret med corona-virus.

Når førstehjælperens rolle er afsluttet, så skal man forsvarligt skaffe sig af med eventuelle værnemidler, og derefter grundigt vaske sine hænder med vand og sæbe. Herefter skal man, så hurtigt som muligt, vaske det tøj man har haft på.

Man skal desuden følge de nationale retningslinjer, blandt andet for selv-isolation, hvis man får COVID-19 symptomer efter at have ydet førstehjælp

Link til ERC guidelines for basal genoplivning her

Link til ERC guidelines for førstehjælp her


Læs alle guidelines på ERC's hjemmeside


Dansk Førstehjælpsråd, 28. april 2020